Afweersysteem in je darmen
08 november 2020 
in Darmen

Afweersysteem in je darmen

De afweer in je darmen bestaat uit darmflora. Dat is eigenlijk een eigen leefsysteem dat leeft in onze darmen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat onze darmflora in staat is om metabolieten te produceren. En nu denk jij, net als ik toen ik het voor het eerst las: Wat zijn dat?

Metabolieten als definitie: “Metabolieten zijn stofjes die in ons voedsel aanwezig moeten zijn en nodig om het maag-darm systeem optimaal te laten functioneren.” Metabolieten zijn in een gezonde bodem met een gezond bodemleven aanwezig.

EN DIT IS HEEL BELANGRIJK: Dus voedsel geteeld op een bodem in de natuurlijke balans is de grootst mogelijke garantie voor een gezond spijsverteringsproces. Een gezond vertering proces van volwaardig voedsel kan 85% van ons ziek en zeer voorkomen.

Ik vraag me vaak af waar we met z’n allen toch mee bezig zijn. Het draait alleen maar om geld. Er moet zoveel mogelijk geld verdient worden ook al gaat dit ten koste van gezondheid.

Waarom hebben we een afweersysteem oftewel immuunsysteem nodig in onze darmen?
We hebben bescherming nodig, dag in dag uit tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en vrije radicalen. Daarnaast bestrijdt het immuunsysteem kanker door voortdurend ontspoorde eigen lichaamscellen op te ruimen. Zonder een goed werkend afweersysteem kunnen we niet overleven.  Vrije radicalen zijn schadelijke bijproducten van een normaal metabolisme. Vrije radicalen komen vrij op het moment dat ons lichaam voedsel omzet in energie. Van buitenaf worden we ook aangevallen door vrije radicalen zoals:

  • luchtvervuiling
  • roken
  • schadelijke straling uit de ruimte zoals UV licht
  • chemicaliën
  • stress
  • alcohol
  • medicijngebruik

Wat zijn vrije radicalen dan?

Wat van belang is om te weten is dat vrije radicalen een chemische samenstelling hebben en een molecuul zijn. Alleen bij de vrije radicalen ontbreekt een elektron waardoor de vrije radicaal onstabiel is. Door de instabiliteit gaat het molecuul snel een reactie aan met andere stoffen. Daardoor worden onze cellen aangevallen door de vrije radicalen.

We’re under attack!!!!!!

Het lijkt wel een foute film! Maar het is echt zo, ons lichaam wordt aan alle kanten aangevallen. Er zijn een 6 tal vrije radicalen die vaak gevormd worden met behulp van zuurstof. De bekendste is superoxide. Zuurstof is een zeer stabiel molecuul dat wordt gevormd door 2 atomen en dat wordt O2. Zuurstof wordt gebruikt in onze energiefabriekjes (de mitochondriën) om suikers te verbranden tot energie en warmte voor het lichaam. Op dat moment kan er een elektron van de zuurstofmolecuul afgepakt worden waardoor het zuurstofmolecuul onstabiel wordt. Het zuurstofmolecuul gaat dan op zoek naar een elektron om weer stabiel te worden. Als dit proces begint dan veroorzaakt dit een kettingreactie in je lichaam waardoor er vrije radicalen ontstaan.

 

Vrije radicalen en ons DNA

Vrije radicalen kunnen eiwitten en vetten in ons lichaam beschadigen. Vetten zijn essentiële bouwstoffen, ze vervullen verschillende structurele en fysiologische functies in het lichaam. Ze bevorderen de opname van bepaalde vitamines zoals: A-D-E-K.

Ook zijn de vetten belangrijk bij de aanbreng van essentiële vetzuren.

Nu weten we hoe vetten verwerkt worden in het lichaam. Maar wat is er nu zo belangrijk aan essentiële vetzuren?

De vetzuren zijn van groot belang om te kunnen groeien en voorkomen bepaalde ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en artritis. Vetzuren vinden we terug in basis omega 3 en basis omega 6 vetzuren. Het is heel belangrijk om de vetzuren in de juiste verhoudingen binnen te krijgen. het woord basis geeft aan dat het om de juiste vetzuren gaat i.p.v. afgeleiden van vetzuren die geen toegevoegde waarde hebben en vaak ook ziektes kunnen veroorzaken.

Ook eiwitten worden aangevallen door de vrije radicalen. M.n. de combinatie vrije radicalen superoxide en stikstofmonoxide waardoor peroxonitriet ontstaat, breekt eiwitten af en daardoor ontstaan er afvalproducten zoals: nitrogeen, dioxide, gas, hydroxyl en nitroniu ion.

Kortom, je lichaam komt in een verouderingsproces door al die aanvallen van de vrije radicalen die wel 10000 keer per dag plaatsvinden. En je loopt veel risico om bepaalde ziektes en aandoeningen te krijgen.

Wat kun je ertegen doen?

Lees onze blog over:  De oorlog tussen de vrije radicalen en de antioxidanten!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen