arrow_drop_up arrow_drop_down
De oorlog tussen vrije radicalen en de antioxidanten
8 november 2020 
in Darmen

De oorlog tussen vrije radicalen en de antioxidanten

Het is een continue strijd tussen de antioxidanten en de vrije radicalen. De antioxidanten zijn de good guys en de vrije radicalen zijn de bad guys. Wie gaat de strijd winnen? Dat is geheel afhankelijk van je leefstijl.

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C, spoorelementen zoals seleen en bioactieve stoffen, zoals aanwezig in groente en fruit. Antioxidanten ruimen vrije radicalen uit de weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.

Wat gebeurd er als de vrije radicalen de overhand krijgen? met andere woorden, ze zijn aan de winnende hand!!!

Wanneer ze schade veroorzaken, noemen we dat oxidatieve stress. Oxidatieve stress ontstaat wanneer er te veel vrije radicalen aanwezig zijn of wanneer deze stoffen zich op ongewenste plekken in het lichaam bevinden.

Wie heeft te weinig antioxidanten in zijn lichaam?

  • mensen met bepaalde chronische ziektes
  • alcoholisten en rokers
  • senioren
  • intensieve sporters
  • mensen die niet of heel weinig bewegen
  • mensen die langere perioden last hebben van een hoge mate van stress
  • mensen die niet gevarieerd en/of niet gezond eten. (bv teveel suikers en te weinig fel gekleurde groenten)

Veel aandoeningen beginnen met kleine beschadigingen in het lichaam. Daardoor kun je lichte klachten krijgen waardoor je je niet lekker voelt. Dat is al een eerste teken dat er iets moet gaan gebeuren.

 

Waar zitten antioxidanten in?

  • Groene groenten: broccoli, paardenbloemblad, spruitjes, spinazie, erwtjes, groene kool, brandnetel en boerenkool
  • Overige groenten: pompoen, chilipeper, bloemkool, knoflook, aardappel, tomaat, wortel, zoete aardappel
  • Zuivel: kaas, eieren, melk, roomboter
  • Fruit uit Nederland: abrikoos, zwarte bes, goijbes, aardbei, framboos, braam, rode bes, cranberry, appel, kiwi
  • Tropisch fruit: papaya, mango, ananas, banaan, avocado, guave, lychee, cantaloupe meloen, passievrucht, granaatappel
  • Citrusfruit: grapefruit, mandarijn, sinasappel, citroen, limoen
  • Kruiden: peterselie, kruidnagel, kaneel, kurkuma, oregano, basilicum, komijn, salie, mosterdzaad, tijm
  • Noten en zaden: zonnebloempit, amandelen, hazelnoten, pinda’s, sesamzaad, walnoot, pompoenpitten

Boost je immuunsysteem

Maak daarom een shake om je immuunsysteem te ondersteunen. Zorg dat je een goede blender hebt om zo’n fantastische shake te maken.

Van A tot Z: 200 gr rucola, 1 banaan, 1 gele paprika, 1 kopje aardbeien, 1/4 kopje pompoenpitten, 250 ml water en blenden

Power shake: 250 gr spinazie, 1 banaan, 1 kopje papaya, 1/4 kopje havermout, 2 eetlepels sesamzaad, 250 ml water en blenden

Ga die strijd aan met de vrije radicalen en gooi het roer om. daar kun je met SLIMdiet veel bereiken en ga je veel groenten eten en zorgen we dat je regelmatig en gevarieerd gaat eten. Voordelen zijn: fitter en slanker.

Lees onze blog over: “Pre- en probiotica, wat zijn dat nu eigenlijk?

Wil je meer informatie: www.personalcoachingroermond.nl

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij maken gebruik van Cookies