De rijpere mens, sporter en spiermassa!!!
02 januari 2021 

De rijpere mens, sporter en spiermassa!!!

Klopt het ook dat als we ouder worden we meer spiermassa verliezen? Hoort het gewoon bij het ouder worden? Het blijft een feit dat we ongeveer tot ons 30ste levensjaar opbouwen en vanaf dat moment kan onze lichaamssamenstelling veranderen. Wetenschappelijk wordt aangegeven dat onze vetvoorraad veranderd tussen de 25 en 74 jaar met een % van 14-30%. Tegelijkertijd veranderd ook onze waterhuishouding en daarmee onze spiermassa. Er zijn nog veel meer veranderingen in ons lichaam terwijl we ouder worden zoals huid en organen. In de huid is het de diepere laag, het collageen dat veranderd waardoor we meer rimpels krijgen en een verminderde elasticiteit in de huid. Ook worden we kleiner naarmate we ouder worden. Heeft dat dan te maken met verminderde spierkracht en slechtere houding waardoor we kleiner worden of krimpen we echt.

De beste sportprestaties leveren we tussen de 20-30 jaar, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Dit is een gemiddelde en is ook afhankelijk van welke sport men doet. Een duursporter presteert beter tussen de 30-40 jaar en de krachtsporter tussen de 20-30 jaar.

Spiermassa opbouwen is op elke leeftijd mogelijk. Dat is toch heel goed nieuws. We merken aan heel veel dingen dat we ouder worden, herstel is minder bv. Denk eens na over je leven toen je jonger was. Mijn leven zag er toen heel anders uit en ik had nog niet zoveel km op de teller staan met werken en sporten. Ik denk dat dat wel van invloed is op ons lichaam en geest.

Onderzoeker zijn gaan kijken hoe het lichaam reageert op training en wat het doet met de spiermassa. Er is gekeken naar herstel na krachttraining tussen 20-ers  en 40-ers en het blijkt dat er weinig verschil is in herstel na dezelfde krachttraining. Men heeft zelfs aangetoond dat mensen ouder dan 70 tot in de 90 in staat zijn spiermassa op te bouwen. Het is natuurlijk wel heel belangrijk om voldoende en de juiste voeding te eten zoals bv eiwitten. Want dat zijn de bouwstenen van ons lichaam en het is van groot belang om ons lichaam zo gezond mogelijk te houden om fitter ouder te worden.

Wel is het belangrijk om goed op te letten met trainen. Naarmate we ouder worden wordt ons lichaam kwetsbaarder, pezen hebben als heel wat bewogen en worden daardoor dunner en kunnen sneller schade oplopen. Soms krijgt men op latere leeftijd peesschade terwijl men niets bijzonders gedaan heeft. Dat komt dus doordat de pezen dunner worden en peesmateriaal verzwakt. Een onderzoek aan de universiteit van London uit 2015 (clues to why older people get more tendon injuries) laat zien dat het van groot belang is om je pezen getraind te houden zodat ze beter belastbaar zijn.

Daarom raden wij aan om regelmatig te blijven trainen, 3-4 keer per week en de zwaarte van de training aan te passen naarmate je ouder wordt. Daarentegen kunnen we ook nog stellen dat als je lichaam goed getraind blijft, het beter belastbaar blijft tijdens trainingen.

Dus blijf in beweging en train jezelf fit. Zorg voor balans in je leven, voldoende slaap, juiste slaapritme, niet teveel stress, de juiste voeding enz enz. Veranderd je lichaam ga dan eens goed kijken naar je leefstijl. Leef je gezond genoeg om veroudering tegen te gaan? Heb je dat er ook voor over? Soms hebben mensen resultaat met een gezondere leefstijl en stoppen ze toch omdat ze het niet kunnen volhouden zoals ze zelf aangeven. Een gezonde leefstijl kan je veel winst opleveren!

Afvallen en toch je spiermassa behouden? Vraag dan je kennismakingsgesprek aan, op onze locatie of online en ontvang alle informatie over SLIMdiet

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen