Insuline draait overuren!!!!!!

Insuline draait overuren in deze tijd. Er komen steeds meer mensen met diabetes type II. Waarom is dat nou en wat kun je eraan doen om minder risico te lopen of om je waardes te laten zakken tot een gezonde waarde.

Een gezonde bloedsuikerwaarde, handig om te weten.

Een normale nuchtere bloedsuikerwaarde (minstens 8 uur voorafgaand aan de test niet gegeten, vandaar dat je bij de huisarts direct in de ochtend moet komen) ligt tussen de 4 en de 5,6 mmol/l (bron: diabetesfonds.nl).

Bij gezonde onbehandelde personen schommelen de bloedsuikerwaarden ongeveer tussen de 4 en 8 mmol/l (net na een maaltijd). Voedsel zorgt voor een hogere glucosespiegel waardoor de ‘normale’ waarden iets hoger dan 5,6 is. Als je nuchter test > 6,9 mmol/l en niet nuchter > 11.00 mmol/l dan val je in de categorie van mensen die suikerziekte (diabetes type II)  hebben

Wat doet insuline eigenlijk in het lichaam?

Insuline wordt aangemaakt door de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier op het moment dat je eet en je bloedsuikerspiegel neemt toe in het bloed. De alvleesklier krijgt een signaal dat er insuline aangemaakt moet worden.

Wanneer stijgt je bloedsuikerspiegel snel?

  • een deel van de lightproducten
  • snelle koolhydraten
  • melksuikers
  • zetmeel
  • koffie
  • alcohol
  • granen
  • chemische stoffen in de voeding
  • stress
  • teveel eten
  • alle vormen van verborgen suikers

Hierdoor draait de aanmaak van insuline overuren. Je bloedsuikerspiegel stijgt snel en dan zorgt je lichaam er weer voor dat het zakt door de aanmaak van insuline. Insuline zorgt ervoor dat cellen de glucose dat in je bloed is gekomen doordat je iets gegeten of gedronken hebt met daarin suikers (in welke vorm dan ook) opnemen. Insuline is eigenlijk de sleutel om de cellen te openen om de glucose binnen te laten. In eerste instantie wordt de glucose opgeslagen in je spier- en levercellen zodat weer snel beschikbaar gemaakt kan worden. Heb je dan nog steeds glucose over dan wordt dit opgeslagen in je vetcellen. Heeeel vroeger was dit belangrijk zodat men reserves had als er minder voedsel was. Maar dat fenomeen hebben we in de westerse wereld over het algemeen niet.

Enkele vormen van verborgen suikers waarvan we ons vaak niet bewust zijn.

  • Magere yoghurt
  • Ketchup en tomatensaus
  • Chips
  • Pastasaus
  • Kant en klaar soepen
  • Ontbijtgranen
  • Vitaminewater
  • Groente uit blik
  • Ice tea
  • Thee (zoals de bruine kleine bolletjes in de Lipton thee die vermeld staat als toegevoegde aroma’s) Dit heeft de Keuringsdienst van Waarde uitgezocht voor ons.

Waarom doen fabrikanten dit?

Eigenlijk is het een vorm van misleiding. Iedereen weet dat teveel suikers niet goed zijn voor ons. En als het niet duidelijk vermeldt staat denken we allemaal dat we weinig suikers eten en drinken. Suiker heeft ook een verslavende werking, dat is wel zo gemakkelijk als je etenswaren verkoopt. Dan gaat het toch om de massa die moet gaan kopen. En suiker verkoopt goed als het verwerkt wordt in voeding en drank.

Hoe worden ze genoemd zodat we ze beter terugvinden?

  • Fructose
  • Dextrose
  • Glucose
  • Maissiroop
  • Rijstsuiker
  • Natuurlijke suiker
  • Honing
  • Ahornsuiker
  • Palmsuiker
  • Agavesiroop

Die zijn allemaal heel slecht voor ons. Hierdoor draait de insuline aanmaak nog meer overuren!!!!! En denk eens aan het afvallen wat velen van ons toch willen omdat we teveel wetreserves hebben. Dan heb je toch geen kans als je denkt dat je geen of minder suikers eet.

Wat is insulineresistentie?

Je hebt gelezen dat insuline de sleutel is om de cellen te openen en glucose op te nemen. Door de overuren van de insuline maken de cellen ook overuren. Hierdoor kunnen de cellen ongevoelig worden voor de insuline en openen zich dus niet meer. Daardoor wordt glucose niet meer opgenomen door de cellen maar blijft in de bloedbaan. Hierdoor ontstaat het metabool syndroom (dat steeds vaker voorkomt): verhoogde bloedsuiker, overgewicht, verhoogde cholesterol, en hoge bloeddruk.

Langetermijn effect van teveel glucose in de bloedbaan.

  • Slechter zien of zelfs blind worden
  • Hartaanval
  • Aderverkalking
  • Beroerte
  • Nieraandoeningen
  • Dementie
  • Gevoelsafwijkingen handen en voeten (polyneuropathie)
  • Impotentie

Dat zijn er nogal wat en hoe komt dat nou?

  • Macrovasculaire aandoeningen, ofwel hart- en vaatziekten. Door de schade aan de grote bloedvaten geeft diabetes een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen zoals hartinfarct, herseninfarct, bloedvatvernauwing in de benen en zuurstofgebrek van organen en weefsels
  • Microvasculaire aandoeningen. Deze worden veroorzaakt door schade aan de kleine bloedvaten. Ze treden onder meer op in de nieren (nefropathie), ogen (retinopathie) en zenuwen (neuropathie). Neuropathie kan leiden tot amputaties van extremiteiten

Dus de hoogste tijd dat we gezonder gaan leven en beter gaan opletten wat we eten en drinken.

Wil je verantwoord je leefstijl veranderen. Bij PCR bieden we SLIMdiet aan. Met de SLIMdiet coach ga je in 4 stappen naar een verantwoord lichaamsgewicht met de juiste lichaamssamenstelling en minder risico op klachten en aandoeningen.

Maak nu gebruik van onze gratis gezondheidscheck: WhatsApp ons om een afspraak te maken.

www.personalcoachingroermond.nl

Over de schrijver
Reactie plaatsen