RugFit®

Het programma om lage rugklachten onder controle te krijgen!

Het ontstaan van het RugFit® programma

In 2005 zijn Inge van den Heurik en Birgit Schmitz gestart met het ontwikkelen van het RugFit® programma. Op dit moment zijn we 16 jaar actief aan de slag met mensen met lage rug- en nekklachten. Het programma is eigenlijk een dynamisch proces dat aangevuld wordt met feedback van de deelnemers en de resultaten die behaald worden.

In 2010 is het RugFit® programma het afstudeerproject geweest van Birgit voor de Master Manuele therapie. We hebben het programma zo ontwikkeld dat het op maat is voor elke deelnemer. iedereen heeft zijn of haar eigen rugklachten met de specifieke klachten en problematiek. Inge en Birgit werken intensief samen om deelnemers zo optimaal mogelijk te begeleiden, coachen en behandelen.

De resultaten zijn afhankelijk van de soort rugklachten en de inzet van Inge, Birgit en de deelnemer. Theorie en praktijk komen samen om inzicht, kennis en motivatie te creëren om rugklachten onder controle te krijgen. het is een proces waar ook gedragsveranderingen een groot onderdeel van zijn. Binnen onze trajecten zijn dat aanpassingen in houding en beweging.

We werken met een protocol van vragenlijsten en testen en metingen om het traject te monitoren. 

Onze trajecten worden ook aangevraagd door bedrijven voor medewerkers die kampen met lage rugklachten en b.v. vaker uitvallen vanwege lage rugklachten. We werken samen met bedrijfsartsen om herstel en re-integratie zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Hoe vaker een medewerker uitvalt des te groter wordt het risico dat klachten in de loop van de tijd toenemen. En daardoor neemt de duur van het ziekteverzuim toe. 


Kwaliteit van houding en beweging is de basis van het RugFit® programma

Het RugFit® programma

RugFit® is het programma om weer RugFit te worden. Afhankelijk van de klachten en de hele klachtengeschiedenis geven we je na een intake een passend advies.

Pijn speelt een grote rol bij mensen met lage rugklachten. Wat betekent dat nu voor iemand met lage rugklachten? Pijn betekent voor velen een waarschuwingssignaal dat men voorzichtig moet zijn. Dit houdt in dat veel mensen met lage rugklachten vaak minder gaan doen en minder actief worden. Daardoor gaat de algehele conditie achteruit waardoor het hele lichaam beïnvloed wordt.

RugFit® zorgt ervoor dat u weer snel verbetering van kwaliteit van leven krijgt als u zich aan de regels en adviezen houdt die wij u meegeven.

RugFit® Therapie
RugFit® Therapie is een combinatie van therapieën:

  • Manuele therapie Maitland
  • McKenzietherapie
  • Kinetic control
  • LumboPelvic therapie Paul Hodges
  • Easy Taping
  • RockTape concept
  • Fascial- en bindweefseltechnieken


De combinatie van deze therapieën zorgen voor een optimaal behandeleffect.
We hebben gemerkt dat binnen de therapeutische wereld het begeleiden van personen met lage rug en/of nekklachten (specifiek of aspecifiek) lastig blijft. Door het RugFit® Programma te gaan volgen krijgt men een programma op maat, om deze specifieke en groeiende doelgroep professioneel en met resultaat te gaan begeleiden.

RugFit® Training
RugFit® Training is ontwikkeld om kwaliteit van houding en beweging te verbeteren. We maken gebruik van diverse meet- en testsystemen om helder en duidelijk uit te zoeken wat er met uw rug aan de hand is. Hiervoor gebruiken we de Flexchair® (test coördinatie en mobiliteit) en de BackCheck® (test kracht en disbalans). De RugFit® oefeningen zijn zo ontwikkeld dat ze toepasbaar zijn in het dagelijkse leven. Men traint spiergroepen door bepaalde bewegingen en houdingen om de kwaliteit te verbeteren.

RugFit® Preventie
Preventie is van groot belang om u inzicht te geven in de functie en gebruik van uw lage rug. Dit inzicht moet u ertoe brengen dat u uw rug verantwoord en veiliger gaat gebruiken. Gezond ruggebruik staat voorop bij herstel van lage rugklachten.

Preventie bestaat bij ons uit twee soorten:

  • primaire preventie (u heeft nog nooit rugklachten gehad)
  • secundaire preventie (u heeft rugklachten gehad en op het moment geen klachten, daarbij wilt u rugklachten in de toekomst voorkomen)

Twee keer per jaar houden we een RugFit® Info Avond waarbij u uitleg krijgt over specifieke rugklachten.

Therapie - Training – Toepassen


Voorkom klachten en wacht niet te lang!