Slaap je fitter!

Ik denk dat iedereen wel eens slechter slaapt.

En velen die al langer slechter slapen. Er zijn vele variaties van slecht slapen:

  • niet in slaap kunnen vallen
  • tussendoor wakker worden zonder echte reden, gewoon wakker worden.
  • wakker worden omdat je vaker moet plassen
  • te vroeg wakker worden en niet meer kunnen slapen

En er zijn misschien nog wel veel meer redenen waarom men slecht(er) slaapt. Wat kun je eraan doen zodat je ’s morgens beter uitgerust wakker wordt? Enkele tips van ons om beter te kunnen slapen zodat je fitter wakker wordt.

  • op tijd naar bed gaan. Je zou denken dat dat heel gemakkelijk is maar dat valt sommigen heel zwaar. Als je steeds later naar bed gaat ontregel je je eigen slaapmechanisme. Iedereen heeft dat moment dat je moe wordt en begint te gapen. Dat is een teken dat je cortisol (het hormoon dat je actief maakt) afneemt en melatonine (maakt ons slaperig) aangemaakt wordt. Je hersenen regelen dit allemaal voor ons. Het werkt fantastisch als we het zelf niet ontregelen. In de ochtend maak je meer cortisol aan en wordt je actief en rond 22 uur is er voldoende melatonine aangemaakt om te kunnen gaan slapen. Elke dag opnieuw hetzelfde ritme. Er zijn veel redenen waarom mensen steeds later naar bed gaan waardoor de hersenen en onze biologische klok ontregelt worden. Denk eens aan gamen of TV kijken tot midden in de nacht. Negeer de tekenen van je lichaam om naar bed te gaan. Denk eraan: je slaap heb je nodig om te herstellen en krijgt het lichaam niet de kans om goed te herstellen dan loop je kans dat je sneller verouderd dan dat je zou willen.
  • niet te laat meer cafeïne houdende dranken drinken. Cafeïne heeft een stimulerende werking. Denk eens aan Energy dranken. Daar zit 250 ml inhoud in een blikje. Het bevat ongeveer 80  mg cafeïne en 26 gram suiker. Het houdt je wakker en je loopt het risico op het ontwikkelen van overgewicht. In een kopje koffie zit 113 mg cafeïne en afhankelijk van hoe zoet je je koffie drinkt ook nog suiker toegevoegd.
  • Blauw licht vermijden later op de avond. Blauw licht van bv de tablet of je telefoon zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine  afneemt en dat verstoord je biologische klok. Je wordt niet meer op natuurlijke wijze moe vanwege een afgenomen aanmaak van melatonine
  • Stress. Stress is een echte killer van slaap. Teveel stresshormonen zoals cortisol en adrenaline zorgen ervoor dat veel te actief blijft. Je hartslag verhoogd, je bloeddruk neemt toe, je blijft malen, je voelt je onrustig. Allemaal signalen dat het niet goed gaat, je lichaam maakt teveel stresshormomen aan. Hoe langer je onder stress en spanning staat hoe meer je lichaam ontregelt wordt. Op de lange duur wordt het alleen maar erger. Doorbreek die cirkel. Zoek hulp bij de expert om je leven weer in het goede ritme te krijgen.
  • Verduistering. Zorg voor voldoende verduistering. Teveel licht op de slaapkamer verstoord je slaap en je biologische klok. Onze biologische klok werkt het beste op licht en donker zoals vroeger. We worden al uit ons ritme gebracht door bv kunstlicht. Sinds 140 jaar zijn we niet afhankelijk van zon- en maanlicht terwijl we dit al 2,5 miljoen jaren zo hebben gedaan.

Dit zijn al enkele tips om mee aan de slag te gaan. Kijk eens hoe het met jou gaat? Lukt het niet, maak een afspraak om weer fitter te worden. Onze coaches staan klaar voor jou.

Kijk dan bij www.gezondtotaal.nu naar de mogelijkheden. Onze coaches bieden ondersteuning aan. Vraag een gesprek aan over stress coaching, burn-out coaching, thuiswerkersstress coaching.

Lees onze blog over: “SLIMdiet, hoe werkt dat nou precies?”

Over de schrijver
Reactie plaatsen